onsdag 28 juni 2017

Jag vill tipsa om en fin bokantologi - Tranans berättarserie med novellantologier från olika länder. Det var ifjol somras jag fick upp ögonen för den och under året har jag fortsatt att beta av bok efter bok. I och med att böckerna är ordnade enligt begynnelsebokstaven i landets namn, finns de utspridda bland hyllorna och är inte alltid så lätta att hitta. Men det här är böcker som det absolut lönar sig att bekanta sig med.

Det fina med att läsa författare från olika världsdelar är att man vidgar sina vyer. Läser man romaner, hinner man inte med så många under en månad. Men läser man kortare berättelser eller noveller och som här, många berättelser från samma land eller språkområde, får man en unik inblick i landets kultur och historia och speciellt av hur det politiska landskapet har påverkat författarna under olika tidsperioder.

I början av böckerna finns det ett förord, där den aktuella litteraturen sätts in i ett kulturellt och historiskt sammanhang. Saker man aldrig läst om i historieböcker, bara på sin höjd sett flimra förbi i nyhetsflödet under åren, fogas samman till en brokig bild tillsammans med de olika berättarrösterna.

Häromdagen började jag läsa: "Kambodja berättar: Bladen faller långt från träden" och ännu har jag inte blivit besviken. Att läsa är bara ett annat sätt att resa!