söndag 4 juni 2017

Att besöka ett bibliotek är lite som att gå på loppis eller göra en svamptur i skogen. Man vet aldrig på förhand vad man kommer att hitta.

Ett verkligt fynd gjorde jag härom dagen när jag plockade med mig romanen med den suggestiva titeln "Era fäder, var är de? Och profeterna, lever de kvar för evigt?" av den amerikanska författaren Dave Eggers.

Hur hittar man en sådan här bok? Jo, man kollar igenom böckerna som de anställda på biblioteket rekommenderar.

Jag måste erkänna att jag burit hem precis den här boken redan en gång tidigare, men inte hunnit eller orkat läsa igenom den. Den gången var det titeln som lockade mig, men nu läste jag lite i inlagan och bestämde mig för att göra ett andra försök. För en bok med en titel med hela tolv (!) ord, dessutom ett bibelcitat, kan ju inte vara helt fel.

Trots den mångordiga titeln är boken minimalistisk och mycket speciell. Den handlar om en missanpassad och något förvirrad ung man, som kidnappar först en astronaut och sedan flera andra respekterade samhällsmedborgare. Sina offer kedjar han fast i tomma byggnader på en övergiven militärbas. I kapitel efter kapitel genomför han sedan en systematisk utfrågning av dem.

Han vill ha svar på sina frågor och bara sanningen duger.

I början ger mannen sken av att vara verkligt konstig. Men med tiden blir tonen i berättelsen mer samhällskritisk och får också rent av profetiska drag. Man frågar sig som läsare var den största förvirringen råder, är det hos mannen eller är det i samhället han lever i.

En intressant aspekt är att romanen enbart innehåller dialoger. Där finns till exempel inte en enda miljöskildring. Den här boken väckte mitt intresse att skriva mer dialog och att utforska nya sätt att skriva en berättelse.


Inga kommentarer: